Slechte adem ?
Met eenvoudige oplossingen kom je al heel ver.

meer infoDroge mond ?
Oorzaken en hulpmiddelen.

meer info

Bleaching ?
Hoe en wat.

meer info

Chemo of Radiatie ?
Voorzorg en nabehandeling.

meer info

Zwanger?
Alles over je tanden tijdens de zwangerschap.

meer info
Droge mond - Xerostomie

Bijna altijd wordt slechte adem, ook genoemd halitose, veroorzaakt door een probleem in de mond. De tong wordt voordurend gekoloniseerd door bacteriën. Als dit er teveel worden krijg je tongbeslag en dit veroorzaakt op zijn beurt een slechte adem. Het is dus erg belangrijk om je tong te schrapen. Dit kan je doen met een tandenborstel of met een tongschraper (werkt het beste).

Tongschrapen doe je als volgt: met een zakdoekje of een washandje hou je je tongpunt vast en trek de tong zover mogelijk uit. Plaats dan de tongschraper zo ver mogelijk in de mond tot tegen de braakreflex en schraap naar voor toe en spoel de tongschraper af. Herhaal dit 5 maal. Best doe je dit 's avonds omdat tijdens de nacht neusvocht in je keel druppelt op de achterkant van de tong en bacteriën op je tong fermenteren dit vocht. En deze geur blijft hangen. Vergelijk het met een huis waarin het heeft gebrand, deze geur blijft ook weken hangen.

In de mond zijn er altijd bacteriën, maar het is belangrijk dat er niet meer dan normaal zijn. Een goede mondhygiëne en een gezond tandvlees zijn dus erg belangrijk.Sommige infecties en ook tandsteen moeten verwijderd worden door de tandarts, elke 6 maanden een grondige controle is dus erg belangrijk.

Muntjes en gewone sprays werken tijdelijk en kunnen de slechte adem nog doen toenemen op termijn. Ze zijn eerder bedoelt voor het maskeren van een tijdelijke mondgeur veroorzaakt door: koffie, tabak, vis, knoflook etc... Er zijn op de markt tandpasta's en sprays die zinkzouten bevatten en deze absorberen het zwavel uit de slechte adem, maar meer dan een lapmiddel is het niet. Slechte adem krijg je ook wanneer je mond erg droog is, bijvoorbeeld bij stress of als je erg lang moet spreken, een slok water, letterlijk als verfrissing kan dan al helpen.

Het kan ook zijn dat je denkt dat je een slechte adem hebt, er extreem op gaat letten en al deze tips probeert terwijl je geen echt probleem hebt. Dit heeft halitofobie. Beseft goed dat iedereen, van de knapste vrouw tot de lelijkste man, 's morgensvroeg een slechte adem heeft bij het ontwaken.

Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door elders in het lichaam aanwezige ziekten zoals:
• maagzweer of een ander maag-darmprobleem
• hernia van het middenrif
• nier- of levenziekte
• ontsteking van de ademhalingswegen
• suikerziekte

Copyright (c) 2012. Invident Bvba. All rights reserved.